AKUATROP 2nd Open Day 2010

openday10

AKUATROP Hari Terbuka Ke-2 2010 bertemakan “Produk Akuakultur Sebagai Sumber Makanan” yang menjadi kunci untuk menganjurkan acara ini pada 31 Oktober 2010 di pejabat AKUATROP dan As-Safa Lab. Majlis pembukaan itu telah dirasmikan oleh Naib Canselor UMT, Prof Dr. Aziz Deraman dengan iringan Pengarah AKUATROP dan Timbalan Pengarah. Acara ini mendapat kerjasama dari Pejabat Komunikasi Korporat, Fakultas Agroteknologi dan Sains Makanan, Unit Keamanan dan Perpustakaan Sultanah Nur Zahirah (PSNZ).

Dalam upacara perasmian, Prof. Dr. Aziz Deraman menunjukkan teknik pembiakan ikan lele untuk penonton. Proses ini bermula dengan menanggalkan telur dari broodstock wanita ke dalam mangkuk dan bercampur dengan sperma (dari broodstock lelaki) dan kacau sebelum penempatan dalam inkubator telur. Ini adalah proses biasa dalam pembiakan ikan lele air tawar, terutamanya untuk pengeluaran ikan keli.

Objektif utama acara ini adalah untuk memaklumkan dan memperlihatkan orang ramai, terutama komuniti, sekitar UMT dan masyarakat UMT mengenai potensi akuakultur untuk menjana pendapatan. Selain itu, acara ini menjadi platform untuk memperlihatkan AKUATROP sebagai salah satu institut yang terlibat dalam penyelidikan akuakultur. Penyelidikan dapat menyumbang dalam pengeluaran akuakultur dan ini terbukti dengan teknik menghasilkan kepiting shell lembut dan pemprosesan makanan tilapia untuk menghasilkan burger tilapia, tilapia maruku dan cip tilapia.

Pengendali akuakultur turut diundang dalam acara ini untuk berkongsi pengetahuan, pengalaman dan menjual produk mereka kepada pelawat. Ini termasuk pengeluar ketam shell lembut yang mendapat nasihat dari pensyarah AKUATROP, Dr. Mhd Ikhwanuddin Abdullah untuk mengendalikan sistemnya dan menghasilkan kepiting kulit lembut. Pengendali Aquaponic dari Kg. Telaga Batin turut menyertai acara ini untuk menjual ikan keli dan sayur-sayuran mereka. Projek ini adalah projek kemasyarakatan yang diperkenalkan oleh AKUATROP dan mendapat sokongan daripada Jabatan Perikanan Terengganu, Jabatan Pertanian Terengganu dan Komuniti Telaga Batin. Pemprosesan produk dari tilapia juga ditunjukkan oleh Encik Fisal Hj. Ahmad, pensyarah dari Jabatan Sains Makanan, FASM

Aktiviti penyelidikan oleh pensyarah AKUTAROP yang ditunjukkan dalam acara ini termasuk budaya tilapia laut, udang raksasa Malaysia, budaya alga (makanan langsung), pengurusan ikan ikan, ikan masseer, ikan hiasan dan air tawar air tawar, potensi budaya tiram air tawar di Tasik Kenyir dan model sistem pengeluaran akuakultur yang direka oleh pelajar.

Dr Shahreza Md. Sheriff dan Dr. Nur Asma Arifin dari Jabatan Perikanan dan Akuakultur juga mempamerkan poster dan penyelidikan produk mereka mengenai pembiakan ikan lele dan penyelidikan mengenai Cleaner Wrasse, Labroides dimidiatus. Dr. Mhd Ikhwanuddin Abdullah dan Prof. Prof. Dr. Anuar Hassan juga memberi ceramah ringkas tentang pengeluaran teknik kepiting cangkul lembut dan memupuk pembiakan ikan keli dengan bantuan daripada staf penyelidikan AKUATROP.

Acara ini dapat menarik ramai pengunjung dari komuniti, kakitangan UMT dan 540 pelajar termasuk guru mereka dari 14 sekolah menengah sekitar Terengganu. Sekolah-sekolah seperti SMK Mengabang Telipot, SBPI Batu Rakit, SMK Ibrahim Fikri, SM Imtiaz Besut, SMK Kompleks Gong Badak, SMK Sultan Sulaiman, SMK Tg. Mizan Zainal Abidin, SMK Sheikh Malik, SMK Bukit Tunggal, SM Sains Dungun, SM Sains Kuala Terengganu, SMK Padang Midin, Sek. Tunas Bakti (P) Marang dan SMK Lembah Bidong. Semua pelajar ini turut melawat Perpustakaan dan Perpustakaan Sultanah Nur Zahirah sambil menunggu ceramah pendek.

Sebagai kesimpulan, AKUATROP Hari Terbuka Ke-2 2010 telah mencapai matlamatnya untuk memperkenalkan sektor akuakultur sebagai kunci untuk menjana pendapatan dan sumber makanan serta memperkenalkan UMT dan AKUATROP sebagai salah satu Pusat Kecemerlangan yang melakukan penyelidikan mengenai akuakultur di kalangan universiti awam di Malaysia.

gallery


Workshop on “Identification, Techniques of Fixation, Preparation for SEM and TEM of Fish Myxosporean Parasite”

25 Okt 10

15 Penyelidik dan Penolong Penyelidik di Malaysia telah menghadiri bengkel yang bertajuk “PENGENALAN, TEKNIK PERUBATAN DAN PENYEDIAAN SEM DARI IKAN MYXOSPOREAN PARASITE” yang dipegang oleh Universiti Malaysia Terengganu (UMT) di bawah Institut Akuakultur Tropika (AKUATROP) dan Kesihatan Ikan Kebangsaan Pusat Penyelidikan (NaFISH). Para penyelidik adalah dari Makmal Bio-Keselamatan, Jabatan Perikanan dan beberapa penyelidik dari sektor swasta.

Acara ini diadakan pada 25-26 Oktober 2010 di pejabat NaFISH, Batu Maung, Pulau Pinang. Bengkel ini memberi tumpuan kepada aspek pengenalan, kaedah pemeliharaan dan penyediaan sampel untuk Mikroskop Pengimbasan Elektron pada ikan Myxosporean. Untuk 2 hari ini, mereka diajar pengajaran dan praktikal mengenai perkara ini kerana penyakit ini tidak begitu terkenal di Malaysia. Menurut Pengarah Institut AKUATROP, UMT, Prof. Dr. Faizah binti Shaharom, penyelidikan mengenai parasit Myxosporidia dalam ikan perlu diiktiraf oleh penyelidik lain supaya kaedah pencegahan dimulakan sebelum ia benar-benar melumpuhkan industri akuakultur dan perikanan dalam Malaysia.

Beliau juga menyatakan bahawa terdapat keperluan untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai penyakit Myxosporean ini kerana kebanyakan kakitangan makmal diagnostik di Malaysia tidak dilatih untuk mendiagnosa parasit ini dan kesannya terhadap industri akuakultur. Ini adalah salah satu sebab Prof. Dr. Csaba Szekely dari Institut Penyelidikan Perubatan Veterinar, Akademi Sains Hungary telah dijemput ke Malaysia untuk menjalankan bengkel tersebut dan menyiasat penyelidikan lanjut ke dalam cawangan penyakit ikan ini.

“Sebelum ini, beliau telah datang untuk menjalankan penyelidikan di Malaysia bersama-sama penyelidik tempatan pada tahun 2002 dan 2007 dan sebagai hasilnya, mereka telah menemui beberapa spesies baru parasit dalam ikan dalam kumpulan Myxosporidia ini,” katanya menerangkan lebih lanjut mengenai perkara itu.

Bengkel ini telah memberi manfaat kepada peserta tempatan yang menyatakan bahawa mereka kini dapat mendiagnosis parasit Myxosporean ikan. Pengetahuan ini berguna kerana mereka kini boleh mengambil langkah-langkah untuk mencegah berlakunya penyakit ini yang mana sekiranya dibenarkan untuk membiak boleh menjadi bencana terhadap industri akuakultur kerana mereka boleh menyebabkan pertumbuhan kasar dan sedap dipandang pada ikan kepada pengguna yang tidak disengajakan ikan di Lake Balaton merupakan destinasi pelancongan yang popular di Tihany, Hungary. Prof. Dr. Csaba Szekely ditaja oleh Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) dan Akademi Sains Malaysia di bawah program pelawat “Brain Gain Malaysia”.


Freshwater Cultured Fishes Workshop For PERTIS Members

pertis

Persatuan Orang-Orang Cacat Penglihatan Islam Malaysia (PERTIS) dari Terengganu adalah sebuah badan bukan kerajaan (NGO) yang telah ditubuhkan sejak tahun 2001 untuk menyokong aktiviti-aktiviti dan menjaga orang-orang gangguan penglihatan. Bengkel ini dari inisiatif Biro Ekonomi dan Usahawan di PERTIS untuk memperkenalkan sektor akuakultur sebagai alat untuk menjana pendapatan tambahan bagi para ahli. Untuk mencapai matlamat, PERTIS menghantar surat niat untuk meminta Universiti Malaysia Terengganu (UMT) untuk menganjurkan bengkel tentang bagaimana mengkultur ikan air tawar terutama pada ikan keli dan tilapia.

Untuk itu, UMT dengan bantuan Institut Akuakultur Tropika (AKUATROP) menganjurkan bengkel ini bermula dari 1 Jun hingga 2 Jun 2010 di Dewan Bina Syarahan dan Penetasan Air Tawar, FASM. Bengkel dua hari ini adalah salah satu Program Bertanggungjawab Sosial di UMT. 34 orang menyertai bengkel ini dengan 23 lelaki dan 11 peserta wanita. Mereka dibahagikan kepada 4 kumpulan seperti orang buta (13 orang), orang yang cacat (12 orang), anggota badan anggota badan (1 orang) dan mereka dibantu oleh saudara biasa mereka, 8 orang.

Upacara pembukaan selesai oleh Naib Canselor UMT, Yang Mulia Prof. Dr. Aziz B. Deraman mengiringi Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Pengantarabangsaan), Prof. Dr. Noor Azhar bin Mohamed Shazili, Pengarah AKUATROP, Prof. Faizah Dr. Shaharom, dan Timbalan Pengarah AKUATROP, Prof Madya Dr. Anuar Hassan dan PERTIS Malaysia YDP En. Mohamad Ismail. Timbalan Pengarah Rangkaian Industri dan Pusat Perkhidmatan Komuniti (INCOMS), YM Raja Arif Raja Ali menyempurnakan majlis penutupan.

gallery