Aquaculture Training Program For Aceh Delegation, Indonesia

aceh

Dr. Qismullah, penasihat Jabatan Sumber Daya Manusia Aceh, Indonesia telah mengunjungi Institut Tropical Aquaculture (AKUATROP) pada bulan Juni 2011. Semasa kunjungan itu, beliau membuat permintaan khusus untuk University Malaysia Terengganu untuk mengatur program pelatihan oleh pakar universitas. Pakar-pakar ini dapat membantu dalam memulihkan aktiviti akuakultur yang telah terjejas teruk oleh tsunami yang dahsyat pada tahun 2004. Oleh kerana AKUATROP bertujuan untuk mendapatkan kedudukan sebagai pusat kecemerlangan dan organisasi rujukan yang tinggi dalam bidang akuakultur, jaminan diberikan untuk menerima cabaran tersebut. Ia telah dicadangkan untuk melibatkan 30 wakil dari seluruh Aceh untuk membantu menyelesaikan program berstruktur dengan teliti seperti yang dilakukan oleh Universiti Malaysia Terengganu.

AKUATROP terkenal dengan prestasinya dalam penyelidikan akuakultur dan pusat rujukan di Malaysia. Pakar dan penyelidik dari bidang yang dibezakan berkumpul di AKUATROP untuk memenuhi keperluan dalam penyelidikan akuakultur seperti penternakan ikan, pengurusan kesihatan, pemakanan ikan, budaya makanan langsung, bioteknologi, pengurusan kualiti air, kejuruteraan akuakultur dan lain-lain perkara berkaitan. Oleh itu, tawaran tersebut untuk memberi kursus latihan kepada delegasi Aceh dalam membantu kebangkitan mereka dari aktiviti akuakultur yang pecah dilihat sebagai penghormatan dan pengiktirafan yang besar untuk AKUATROP.

Sebuah jawatankuasa telah dibentuk di bawah kepimpinan Assoc. Prof. Dr. Muhd ​​Ikhwanuddin @ Polity Abdullah untuk memastikan program yang dicadangkan dapat dijalankan seperti yang dirancang. Melalui inisiatif ini, satu program telah dianjurkan dari 3 hingga 24 Julai 2011 yang melibatkan 30 perwakilan setelah mendapat kelulusan Dr. Qismullah.

Objektif utama program ini adalah untuk melatih dan mendedahkan para peserta ke arah aspek teori dan praktikal pembiakan akuakultur dan teknologi benih spesies terpilih seperti yang diminta oleh kerajaan Aceh. Melalui program ini, teknologi dan teknik yang dibangunkan oleh penyelidik Malaysia telah dipindahkan yang bertindak sebagai kaedah yang sempurna untuk mengukuhkan lagi hubungan antara kedua-dua negara demi kepentingan bersama.

Di bawah tema “Teknologi Pembiakan Ikan”, para peserta terdedah kepada pelbagai aspek pembiakan dan teknologi benih melalui enam modul penting dalam ketam, ekor ekstrem, Mahseer, Kerapu, Tiram, Udang Laut dan Air Tawar. Sebahagian daripada modul ini dijalankan di luar sempadan UMT untuk memperluaskan pandangan penyelidikan dari segi kemudahan, pakar dan persekitaran. Secara kebetulan, ia juga merupakan peluang untuk memperkuat hubungan dengan organisasi yang melibatkan diri. Untuk modul seperti Ketam, Udang, Tiram, dan udang air tawar, AKUATROP digunakan sebagai kemudahan pembelajaran yang dibantu oleh penyelidik kanan. Modul Ketam itu dianjurkan oleh Dr. Mhd Ikhwanuddin @ Polity Abdullah, udang air tawar oleh Assoc. Prof. Aizam Zainal Abidin, dan Encik Tuan Haji Omar untuk Tiram. Untuk modul Mahseer, AKUATROP mengambil bantuan daripada Pusat Sistem Pembangunan Akuakultur Perlok, Pahang untuk latihan di tapak. Untuk Modul Pemula, Pusat Penyelidikan Perikanan (FRI), Tanjung Demong, Besut, menegaskan kerjasamanya. Program khusus ini memberikan delegasi dengan lawatan lapangan sekitar Terengganu, Selangor dan Pulau Pinang untuk melihat sendiri ladang akuakultur.

Kursus tiga minggu telah meninggalkan keajaiban di laluannya kerana delegasi Aceh dan pekerja AKUATROP terikat dengan kuat di tengah-tengah sempadan bahasa dan budaya sambil bertukar pandangan, pendapat, pengalaman mengenai akuakultur dan juga cerita peribadi tentang kisah hidup, yang melambangkan keikhlasan persahabatan. Diharapkan lebih banyak faedah akan datang pada masa akan datang seperti menarik delegasi untuk melanjutkan pelajaran mereka di UMT dengan bon yang semakin kuat pada masa itu.

Pada akhir program, delegasi Aceh telah melancarkan AKUATROP dengan maklumbalas dan komen yang baik mengenai menyelenggarakan program tersebut. Para delegasi telah mendapat pengalaman dan pengetahuan yang bermanfaat. Delegasi itu menghargai keramahan yang ditunjukkan oleh kakitangan AKUATROP dan organisasi peserta. Pada penghujung hari, kursus ini menjaringkan matlamat program ini dengan berjaya.

gallery


AKUATROP ORGANIZED CAT FISH BREEDING WORKSHOP

gsains

Universiti Malaysia Terengganu, sambil menekankan kecemerlangan akademik yang dicapai oleh para pelajar, masih mengutamakan penemuan yang memberi faedah kepada warganegara Malaysia. Ia memberikan peningkatan dalam aktiviti untuk membawa penyelidikan kesan yang sangat besar melibatkan komuniti seperti orang biasa dan pelajar. AKUATROP, sebagai pusat penyelidikan dalam penyelidikan akuakultur dengan latar belakang iklim tropika, cukup kompeten dalam mencapai matlamat tersebut. Salah satu aktiviti yang telah disiapkan oleh AKUATROP adalah pada Bengkel Pembiakan Lele di bawah Program Menggalakkan Sains yang dihadiri oleh pelajar sekolah menengah.

Bengkel ini diadakan pada 15-16 Jun 2011. Di dalam bengkel ini, pelajar telah terdedah kepada pelbagai aktiviti saintifik yang berkaitan dengan akuakultur. Pelajar juga dimaklumkan mengenai pelbagai disiplin akuakultur seperti kesihatan organisma akuatik, pengurusan kualiti air, bioteknologi akuakultur, kejuruteraan akuakultur, pemakanan ikan dan teknologi pembiakan. Peserta terdedah kepada teknik pembiakan yang disebabkan oleh ikan keli. Teknologi ini telah ditunjukkan dengan matlamat utama untuk mengekalkan pengeluaran besar-besaran untuk memenuhi permintaan makanan. Teknik yang sama juga boleh digunakan dengan berkesan untuk ikan-ikan yang berada di ambang kepupusan.

Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu membenarkan 37 peserta dari 6 buah sekolah di Terengganu untuk menyertai bengkel ini. Sekolah-sekolah ini adalah; Sekolah Menengah Sains Kuala Terengganu, Sekolah Menengah Kebangsaan Saujana, Sekolah Menengah Berasrama Penuh Integrasi Batu Rakit, Sekolah Menengah Kebangsaan Sultan Sulaiman, Sekolah Menengah Kebangsaan Ibrahim Fikri dan Sekolah Menengah Kebangsaan Kompleks Gong Badak. Aktiviti sedemikian dirasakan penting untuk berkongsi pengetahuan dan kesedaran mengenai penemuan baru yang dihasilkan melalui penyelidik khusus kepada masyarakat oleh AKUATROP. Bengkel ini membantu dalam memupuk minat di kalangan pemikiran pelajar sekolah dengan harapan agar penemuan yang lebih maju dan bermanfaat akan diperkenalkan pada masa akan datang.

Kebanyakan peserta telah menunjukkan minat terhadap jenis bengkel tersebut dan menyatakan dengan tegas bahawa bengkel seperti ini boleh menjadi kaedah yang tidak jelas dalam mendedahkan UMT kepada masyarakat di mana AKUATROP dapat membuka jalan bagi kaedah pembaharuan utama bagi sektor akuakultur Malaysia.

gallery


A Workshop on Genomics and Bioinformatics for Marine Application

13 Jul 11

 


 

“Miaminesis” A Pathogenic Ciliates in Flat Fishes

12 Apr 11